BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ)
Burun estetiği dünya genelinde en çok tercih edilen ve burun bölgesine estetik açıdan yüz ile daha uyumlu bir görünüm kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlardandır.
Burun estetiği ameliyatları neden yapılır?
- Burun ucunu genişletmek, daraltmak ya da kaldırmak
- Burun sırtındaki kemer görüntüsünü ortadan kaldırmak
- Burnun asimetrik görüntüsünü düzeltmek
- Burunda doğuştan olan yapısal bozuklukları düzeltmek
- Travmaya bağlı gelişen şekil bozukluklarını gidermek
- Nefes alma problemine neden olan kıkırdak ve kemik eğriliklerini düzeltmek
Kimler burun estetiği ameliyatı olabilir?
Estetik kaygısı olan ve ciddi bir sağlık problemi yaşanmadığı sürece 18 yaşını doldurmuş herkes burun estetiği operasyonunu gerçekleştirebilir.
Hamilelik ve emzirme döneminde olan bayan hastaların estetik operasyonlarını bir süre ertelemesi gerekmektedir.
Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi ile yapılabildiği gibi lokal anestezi de tercih edilebilir. Ancak müdahale sırasında hastayı huzursuz etmemek ve travmatik problemler yaşama ihtimalini ortadan kaldırmak için çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir. Hastanın ameliyat öncesinde bazı tetkikleri yapılıp fiziksel muayenesinin de olumlu geçmesi sonrasında ameliyat planlaması yapılır. Ameliyat sırasında uzmanın kullanacağı teknik ve yöntemlerin belirlenmesi hastanın estetik beklentisi de göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Her hastanın burun doku ve yapısının farklı olması sebebi ile ameliyat süresi de değişkenlik gösterebilmektedir. Yaklaşık olarak ameliyat süresinin 2-3 saat arasında tamamlandığının bilgisini verebiliriz. Operasyonda tampon ve atel gibi aparatların kullanımı uzmanın tercihine bağlıdır.
Burun estetiği ameliyatı hangi yöntemle yapılıyor?
Hastanın beklentisi, burun yapısı, problemin içeriği ve uzmanın tercihine göre operasyon açık ve kapalı teknikle yapılabilir.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında iyileşme süreci nasıldır?
Operasyon sonrası hastanın sağlık durumunun iyi olması halinde operasyon yapılan günün akşamına taburculuğunun mümkün olması ile birlikte 10 günlük ev istirahati önerilmektedir. Operasyon sırasında yapılan soğuk uygulamalar sayesinde burunda ve göz çevresinde minimum oranda morluk ve şişlik meydana gelebilir. Gün geçtikçe bu durum hafifleyerek yok olur. İyileşme sürecinde burnun hedeflenen şekle kavuşması ortalama 6-12 ay arasında değişmektedir.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Burnun olası darbelerden korunması iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. Burna verilen yeni şeklinin muhafaza edilmesi için 2 ay boyunca gözlük kullanımı önerilmemektedir. Uzmanın reçete ettiği ilaçlar dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Enfeksiyon riskine karşılık hasta 1 ay boyunca hamam, sauna, buhar banyosu gibi sıcak uygulamalardan ve ağır egzersizlerden uzak durmalıdır. Cilt lekesi riskini ortadan kaldırmak için hasta güneş ışınlarına bir süre maruz kalmamalıdır. Atel olan hastaların atel çıkana kadar bölgeyi su ile temas ettirmemeleri gerekir.
Not: Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları, varsa sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınızı lütfen doktorunuz ile paylaşın. Çünkü kullanılan bazı ilaçların kanama riskini arttırabileceğini, devam edilen kötü alışkanlıkların enfeksiyona sebep olabileceğini ve yara iyileşme sürecini maximum seviyede etkileyebileceğini unutmamalıyız.